Blogbericht Leverage CSP

WPC2016 is afgelopen. Van 35°C in Toronto terug naar 25°C in Nederland. Het waren een aantal intensieve en fantastische dagen. Wat is ons opgevallen de afgelopen dagen in Toronto? Nu we het toch over het klimaat hebben. Ik denk met name de algemene klimaatverandering binnen Microsoft.

Veranderingen bij Microsoft

Naast de drive om, zoals gewoonlijk, te groeien is Microsoft’s grootste verandering zich open te stellen voor partnering en een connecting hub te zijn. Vanuit technisch oogpunt bezien: het open stellen van hun oplossing richting de technologieën van Apple en Oracle. Vanuit organisatorische oogpunt bezien: het ondersteunen van systemen van directe of indirecte partners. Voor deze partners is het van grote waarde dat ze onderling met elkaar en met Microsoft kunnen verbinden. Door deze open houding aan te nemen zal Microsoft een nog snellere groei doormaken, datzelfde geldt ook voor hun partners.

CloudBilling en CSP-partners

CloudBilling heeft deze week als geweldig ervaren. We hebben diverse meetings en gesprekken gehad met CSP-partners over de CSP-business en hoe je je basis op orde moet hebben wil je het maximale uit je CSP omzet te halen. Om dit te bereiken moeten CSP partners op 3 punten hard aan de slag:

  • Commercieel: het bepalen van een go-to-market strategie met cloudoplossingen en cloud sales
  • Operationeel: het vermogen om CSP diensten te leveren en te beheren
  • Financieel: het in staat zijn om de gebruiksgebaseerde CSP diensten door te belasten

CloudBilling focust zich op het laatste punt. Afgelopen week in Toronto werd voor ons nogmaals bevestigd dat dit een pijnpunt is voor CSP-partners. We hebben gesprekken gevoerd met grote en minder grote partners uit verschillende landen en allen staan zij aan de vooravond de transitie te maken naar een Cloud Solutions organisatie.

Wij zijn in staat hen te helpen de belangrijkste issue: creëren van billing hygiëne, de basis op orde krijgen. Maar waar we echt het verschil kunnen maken op langer termijn in de CSP markt zijn de inzichten die we leveren in de financiële dynamiek van je cloud business en het vermogen ernaar te handelen. Stel je eens voor wat je allemaal zou kunnen doen met alle data op gebied van omzet en marge die wij real-time verzamelen.

Voor nu kijken we met volle tevredenheid terug op de afgelopen week in Toronto. Naast de aantal meetings en interessante gesprekken die we gevoerd hebben, hebben we vooral veel lol gehad.

terug naar overzicht